Referenties

EFT heeft mij in de afgelopen twee jaren ontzettend veel geholpen om mezelf beter te leren kennen en mijn problemen aan te pakken. Het belangrijkste instrument binnen EFT , vind ik, dat ik eerlijk en oprecht naar mezelf moet zijn om tot de kern van mijn belemmeringen te komen. Het vinden en het onder woorden brengen van een beperkend gevoel om er vervolgens mee aan de slag te kunnen, vereist veel oefening. De wijze waarop ik nu met mezelf omga en de omstandigheden benader is door het toepassen van EFT sterk veranderd. Ik voel me zelfverzekerder en eerlijker t.o.v. mezelf en anderen wat zeker ten goede is gekomen aan mijn wedstrijd prestaties.

Rens Blom

 

Ik ben 44 jaar en sinds 24 jaar werkzaam in de automatisering bij een zeer groot bedrijf. In die periode ben ik nooit ziek geweest behalve soms een griepje. Mijn vrouw beschouwt mij als een binnenvetter.
Voorafgaand aan mijn ziek worden, heb ik twee jaar als deelprojectleider gewerkt in een information-warehouse-project. Dit project kende erg veel stress, met veel vergaderen en zeer moeizame onderhandelingen. Ik had heel sterk het gevoel dat ik aan een dood paard stond te trekken en keek verlangend uit naar een volgende klus.
Eind september 2003 kreeg ik erge klachten aan mijn rug en nek. Ik heb nog geprobeerd om thuis te werken maar aangezien de klachten alleen maar erger werden heb ik me toen ziek gemeld.
Door de huisarts ben ik toen in eerste instantie doorverwezen naar een fysiotherapeut . Tijdens een van de behandelingen door de fysiotherapeut sloeg mijn hartritme op hol. Hier had ik al eerder last van gehad maar sinds 5 jaar ging dat alweer goed. Aangezien die ritmestoornis maar niet overging ben ik weer naar de huisarts gegaan. Van de huisarts heb ik toen bloeddrukverlagende medicijnen gekregen.
In oktober/november 2003 heb ik voornamelijk thuis op de bank gelegen en me ziek gevoeld (duizelig, slecht slapen, benauwd gevoel, verkrampte spieren, niet kunnen concentreren. Ik kon zelfs geen boeken meer lezen of een giro invullen.)
Als ik al de straat op ging voelde ik me benauwd en zieker worden en dan wilde ik heel snel weer naar huis.
Door mijn bedrijfsarts ben ik toen doorverwezen naar de haptonoom Jan Scholtes.

 

Wat deed de haptonoom ?

Mijn verhaal aanhoren en gerichte vragen stellen over de symptomen die ik ervoer.

Mij uitleggen wat er gebeurt in mijn lichaam m.b.t. vecht en vlucht reacties en mijn symptomen daaraan relateren.

Mijn angst voor het onbekende werd weggenomen door de kennis van hetgeen er in mijn lichaam en je geest gebeurde en door daarin de foute patronen te ontdekken.

Leren hoe je d.m.v. aandachttraining je eigen angstgedachten kan ondervangen en deze kan vervangen door concentratie op ontspanning en betrokkenheid en aandacht voor de omgeving. Zodoende was ik niet voortdurend bezig met negatieve associaties bij alles wat ik in mijn lijf voelde.

Leren om mijn onderbewustzijn te herprogrammeren, zodat er in geval van opkomend ongemak in mijn lichamelijke sensaties niet direct allemaal negatieve verwachtingen, van wat er allemaal met me mis zou kunnen gaan, met mij op de loop gingen.

Ik leerde in kunstmatig opgewekte stress situaties controle krijgen over mijn reacties en ik ontdekte dat ik met de juiste geestesgesteldheid een krachtig middel in handen had om binnen de kortste keren de rust in mezelf te herstellen.

Tenslotte leerde ik om signalen te herkennen als het lichaam in de stressmodus dreigde te schieten. Als je dit vroeg genoeg herkent kun je ook vroeg maatregelen nemen om te voorkomen dat je weer gaat ontsporen.