EFT en Haptonomie in de sport

Een ervaren atleet zal vertellen, dat de mentale conditie van zeer grote invloed is op de prestatie. Het verschil tussen goede en slechte dagen is bijna altijd te wijten aan emotionele oorzaken. Natuurlijk kunnen blessures en ziekte hun tol eisen, maar in het algemeen brengt de atleet hetzelfde goed getrainde lichaam in het strijdperk. Het enige dat regelmatig verandert, zijn de verschillende emoties die invloed op het lichaam hebben.

In sport is timing zeer belangrijk en zelfs de geringste spanningsafwijking in de spieren kan de timing negatief beïnvloeden. De coördinatie van b.v. een polsstokhoogspringer , kogelstoter of hordeloper is zo complex en de overtuiging van de aanloop zo belangrijk dat hoofd en lichaam alleen maar in vol vertrouwen moet uitvoeren waar het al duizenden keren op heeft geoefend. Alleen maar die bewegingen, die als het ware in het bewegingspatroon zijn ingesleten. In de voorbereiding van de sprong en onderweg naar de afzet mogen er geen gedachten meer door het hoofd spoken die extra spanning in het lichaam oproepen en de coördinatie verstoren of afremmen.
Het vol raken van de bal bij honkbal, tennis en golf vereist perfecte timing. Als er door de extra spanning met de geringste afwijking de bal geslagen wordt kan dit juist het verschil maken tussen een home run of een uitbal, een ace of een netbal of een put missen bij het golfen. Dit is de reden dat het belang van mental coaching en stressmanagement  in de sport steeds meer wordt ingezien.

De combinatie van haptonomie en E.F.T. levert een opmerkelijk effectieve oplossing voor dit probleem. Omdat het de werking heeft de negatieve emotie en zijn effecten te neutraliseren.
Een van de meest voorkomende reacties hiervan is dat de sporter op een gezonde manier spanning voelt, vrij van overmatige spanning in de spieren die juist minder gespannen moeten zijn en de ademhaling is minder verkrampt.
Het bewerkstelligt souplesse en de meest effectieve beweging waar de atleet talloze malen, vrij van wedstrijdspanning, op geoefend heeft.
Het stelt de atleet in staat om zijn ‘potential for excellence’ door zijn lichaam te laten stromen zonder dat dit geblokkeerd wordt door ook maar enige weerstand in de spieren.
Omdat het verschil tussen atleten soms maar enkele fracties van seconden of soms maar enkele centimeters is, maakt dat juist het verschil tussen winnen of verliezen.